Waar we al zo lang naar streven. Wat was zo belangrijk voor ons. Dat wat onze aandacht volledig heeft opgenomen … plotseling verloren. Alles gaat verloren? En hoe je kunt leven?

«Wees niet bang om alles te verliezen» – een artikel uit de cyclus van de auteur van Anna Arkatova, gewijd aan onze belangrijkste angsten. Wat is hun aard en hoe kunnen we ermee omgaan? Nieuwe artikelen van de cyclus «Wees niet bang!»Zoek naar onze website.

Waarom ben je bang?

Sasha -rapport verdronken bijna in zijn eigen vijver. Het was late herfst. ‘S nachts. Hij reed naar het dorp in de bus, liep naar zijn boerderij en ontdekte pikdarkness. De nacht was maanloos en de boerderij op deze plaatsen is zo ver van elkaar dat niemand een lawaai heeft voor een buurman. Sasha besloot echter zelfbewust dat in zijn site op de een of andere manier honderd meter naar de veranda zou gaan. En ging. Op de ene schouder had hij een wegzak, aan de andere – een computer. In deze vorm bevond hij zich in de vijver, die rechts van het huis was – hij groef hem vijf jaar geleden en Karpov lanceerde het. Kortom, keel in ijswater, Sasha bevrijdde zijn schouders van kostbare lading en ontsnapte op de een of andere manier. Ik heb de volgende dag met Skype met hem gesproken–hij leeft en goed, maar beroofd van hoe het te zeggen … dit is wat je alles voor je moet verliezen? Telefoon, alle paspoorten, creditcard, contant geld, laptop, rechten. Je bent 70 jaar oud en je woont aan de rand van een klein land. Kortom, ik weet niet hoe je bent, en Sasha Rappaport was absoluut blij.

Dit is zelfs begrijpelijk – de tweede geboorte, ja? Sasha? Nou, dit is het natuurlijk eens met Sasha, maar niet het belangrijkste. En nog belangrijker, Sasha heeft nog nooit zo’n vrijheid in het leven meegemaakt. Vrijheid en gevoelens, beide zonden werden vrijgelaten door de lijst, of hij had volledig voor deze zonden betaald – God weet dat hij een persoon zonder documenten kan inspireren.

Documenten met een laptop zijn natuurlijk niet alles wat een persoon waardeert, en als ik het heb over ernstige verliezen, Sashin ziet de zaak er komisch uit – maar dit is niet helemaal zo. Ieder van ons bepaalt de mate van onze afhankelijkheid van de omstandigheden. In het leven zijn er tragedies wanneer de pijn van eenzaamheid ongeneeslijk of gapend lijkt op een plek waar alleen vreugde en voordeel was, vertragingen als een destructieve trechter. Maar als we het niet over geliefden hebben, maar over materiële dingen, is het logisch om ze filosofisch te behandelen. (Van mijn jeugd kon ik deze oproep niet uitstaan, maar omdat de beschreven zaak gebeurde met de filosoof, geef ik het op.) Filosofie is uiteindelijk toegestaan ​​te vervangen door creativiteit. Verliezen kunnen worden geïnterpreteerd als een verlies, of het kan worden geïnterpreteerd als opruimruimte. Alles beginnen vanuit het witte blad, krijgen we een kans om een ​​ander leven te leiden, middelen te activeren waar we niet over vermoedden.

Ik heb een vriend die tien jaar een appartement heeft gebouwd. Lange tijd, toen het nog in een tekort was en iedereen een ontwerper en architect was. Al die jaren gingen gesprekken met hem alleen rond het appartement draaien. Wat hij bedacht wat hij bestelde, wat opnieuw werd geverfd. (Hij heeft zelfs tapijten opnieuw geverfd – omwille van het concept!) Kortom, het was blij dat een persoon de betekenis van het leven vond. We waren hem bezocht – gewoon een foto. Amerikaanse loft. Studio. Een andere wereld in het centrum van Moskou. Maar hij was voorbestemd om in dit nest te leven. In de jaren 90 werden enkele ‘broers’ volgens een bekend scenario weggenomen en een vriend ging naar zijn moeder in de buitenwijken. Daar begon hij net iets. Het bleek te worden vervangen door zijn idee-zoals het bleek, er was niets-nergens een gezin of een volwaardig bedrijf voor deze zaak was niet. Omdat als we alles zeggen, dit betekent: alles wat op dit moment belangrijk voor ons is, dat er een object van onze zorg en aandacht is. Wat is in de buurt van het leven verschenen en vastberaden het leven van vandaag.

Maar de wereld is stereoscopisch. Het is de moeite waard om het een beetje in een hoek uit te breiden–. Maar het is belangrijk dat zij, deze gezichten, nog steeds in het assortiment zijn, zelfs in passief. Hoe meer onderdelen we onze «vitale taart» kunnen snijden, hoe meer kansen om verlies goed te maken in het geval van een ramp. Als de hele levensbetaal wordt gereduceerd tot accumulatie, dan is de ineenstorting van de bank echt moorddadig. Maar als de accumulatie deel uitmaakt van de zorg voor kinderen of kleinkinderen – dan wordt niets verschrikkelijks voor u of uw gezin bedreigd, zal het gewoon een andere zorg voor nodig zijn – misschien nog wenselijker voor iedereen – karakter.

Mijn jonge kennis Natasha maakte een succesvolle carrière van de danseres. Sinds haar jeugd is ze bezig met balzaaldansen en won ze al internationale wedstrijden. Ze was niet 18 toen ze een ongeluk had. Godzijdank bleef ze niet gehandicapt, maar dansen moest worden vergeten. Natasha noch haar moeder hadden een levensprogramma voor zo’n geval. Maar het instinct van zelfbehoud (oh, dit is het belangrijkste waar we op moeten vertrouwen!) Enigszins bewerkte de ambitie van Natasha, die haar uitnodigen om te trouwen, een kind te baren en te proberen … te zingen. En stel je voor – alles is gelukt! Natasha organiseerde zelfs haar eigen groep, en ze heeft al drie mooie kinderen. Ik denk niet dat de danser dit zich kan veroorloven.

Dit is hoe deze scenario’s becommentarieerde door psycholoog Maria Makarushkina.

“Het is noodzakelijk om het verlies van onherstelbaar (verlies van een geliefde, hun eigen gezondheid) duidelijk te delen en te maken (de hierboven beschreven situatie behoort tot die). Psychologisch zijn ze compleet anders, en vandaag bespreken we complementverliezen.

Verlies van werk of eigendom brengt een van de meest elementaire menselijke behoeften in gevaar – de behoefte aan veiligheid. Psychologen weten dat materiële verliezen veel pijnlijker zijn voor mensen wier jeugd moeilijk was, disfunctioneel dan immigranten uit gezinnen met inkomsten. Het lijkt paradoxaal, maar dat is het. Deze mensen herinneren zich een harde jeugd en vechten voor een ander, beveiligd en gelukkig leven. Verlies van werk of eigendom geeft hen terug naar de ervaringen van vreselijke kinderen, veroorzaakt echte gruwel, gezien als een ramp. Tegelijkertijd zijn mensen met een succesvolle jeugd vol liefde en welvaart veel kalmer over ontberingen. Ze zijn er zeker van dat dit te repareren is en zijn op zoek naar een positieve betekenis hierin.

Wat te doen toen het leven tot ons wendde met een «rug»?

Denk ten eerste, denk als alles verloren gaat. Vaak is «alles verloren» alleen in onze perceptie. In feite kan er veel worden gecorrigeerd – als u de situatie kalm en redelijkerwijs beoordeelt. Als we het bijvoorbeeld over werk hebben, praat dan met het leiderschap, ga dan akkoord met een compromis (dat je nog nooit eerder hebt gedaan), neem een ​​time -out en stuur CV uit. De heldin van de film «Two Days, One Night» («Deux Jouurs, Une Nuit» van de Belgische regisseurs van Jean-Pierre en Luke Dardenov, 2014), nadat ze had geleerd dat ze werd kamagra bestellen belgie ontslagen, in twee weekenden reisde ze zelf tien collega’s om hun steun in te roepen voor hun steun voor haar. Ze verloor de stemming, maar haar vastberadenheid was zo onder de indruk van de directeur dat hij zijn beslissing veranderde.

Ten tweede, als niets al onmogelijk is om op te lossen, moet wat er is gebeurd, worden geaccepteerd en «vrijgegeven». Dat wil zeggen, lijden niet, maar om het verlies te realiseren, te accepteren, te overleven en de volgende stap te zetten. Verlies is slechts een ervaring die ons sterker maakt. Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen behoorlijk in staat zijn om met succes een bedrijf te starten – of het nu een carrière is of de bouw van een nieuw huis. «.